Nieuwe Maan Augustus:

Welkom bij de online Vrouwencirkel!

Ik vind dat het inmiddels wel zomer is! We hebben fantastisch weer, kunnen weer op het terras zitten en wellicht plan je ook al voorzichtig aan een vakantie! Wat fijn dat je ook nu tijd wilt nemen om aandacht te besteden aan reflectie en introspectie op of rond deze nieuwe maan, de start van een nieuwe cyclus.

De nieuwe maan: een pauze voorafgaand aan creatie.

Ik hoop ook deze maan(d) je weer te inspireren met de meditaties en een oefening en hoop dat je voor jezelf een mooie vrouwencirkel kunt creëren. Heel veel plezier gewenst! 🌞

Speciale instructies voor de ‘online’ versie:
Vul dit moment in zoals je zelf wilt! Wellicht wil je een mooie setting creëren met kaarsjes en wierrook, zorgen dat je alleen bent en niet gestoord wordt. Maar misschien voelt het ook goed om gewoon aan de keukentafel de opdrachten te maken, wil je de meditatie luisteren terwijl je iets anders aan het doen bent, of doe je alleen de onderdelen die jou aanspreken. Het is volledig aan jou, je doet dit voor jezelf. Haal datgeen er uit wat bij jou aansluit!

Tip: je zou eventueel de werkbladen vast kunnen downloaden en uitprinten als je dat fijn vindt.

Introductie

Bij The Global Sisterhood spreken ze deze maand over hoe vrouwen geleerd hebben om zichzelf klein te houden, stil te houden, te dimmen, niet hun stem te laten horen. Om zo te voldoen aan de ‘vrouwelijke eigenschappen’, ofwel de gewenste/verwachtte eigenschappen: als een dame zijn, toegeeflijk en pleasend (behagen). Niet te veel ruimte in te nemen etc. Mochten we hier vanaf wijken zijn we: hysterisch, gek, emotioneel, of simpelweg Te Veel.

De les: afleren dat onze waarheid, onze stem, hinderlijk is. Wat jij denkt en vindt doet ertoe en mag je uitspreken.
Doel: ons leren te uiten op een heldere, geaarde manier. Geweldloos (NVC) en respectvol. Zo doen we eer aan onszelf en onze relaties. Bovendien, als je kunt uitspreken hoe je je voelt, wat je graag wil etc., is de kans altijd groter dat je daar iets mee kan of dat je het uiteindelijk ook mag ontvangen, dan wanneer je je stil houdt of niet eerlijk bent.
Nuance: Luisteren!! Niet alleen spreken en uiten, maar ook empathie en geduld opbrengen voor alle andere waarheden om jou heen! Dit versterkt relaties en gemeenschappen. Er is al genoeg verdeeldheid.
Sleutelwoord: Compassie. Voor jezelf en een ander.

Ik hoop dat je net als ik grotendeels in een omgeving zit waar je je durft en kunt uitspreken. Maar ook ik ken de plekken waar dat niet kan of mag, en heb ervaringen in het verleden gehad waarin het zeker zo voelde als omschreven in de eerste alinea.
Hieronder vind je een gedicht en een video die voor mij relevant voelden.

Gedicht hieronder, als je op de titel klikt, vouwt het uit en kan je het lezen.
Daaronder de video: Klik hier om op YouTube te bekijken.

Korte meditatie om te aarden

Hartmeditatie

Sharing

De Sharing is altijd een deelronde waarin iedere vrouw deelt hoe de meditatie ging, hoe het thema haar raakt of dat wat er op dit moment speelt. Ik nodig je uit om een moment te nemen voor jezelf om dit verder en dieper te onderzoeken.

Voer dit deel uit op een manier die goed voor jou voelt. Ik raad wel aan om te gaan schrijven, omdat je dan een extra dimensie toevoegt aan de reflectie – naast dat het in je gedachten is geef je er dan ook woorden aan. Schrijven is toch weer anders dan alleen maar (be)denken.

Je kunt (een paar van) de volgende vragen gebruiken om te reflecteren. Het staat je uiteraard vrij om hier zelf een andere invulling aan te geven.

♡ Welke waarheden verstop jij omwille van je partner, gezin, familie, vrienden of bijvoorbeeld je werk?
♡ Waarom durf je niet (volledig) open te zijn, je waarheid te spreken? Waar ben je bang voor? 
♡ Welke relaties/contacten voelen oncomfortabel, en wat zou er uitgesproken kunnen/moeten worden om het beter te maken?
♡ Stap 2: kan je een opening hiervoor vinden of creëren?

Ritueel

Oefening 2

Vrij dansen – Laat je zien!
Iets wat als een soort grap ontstond in ons studentenhuis, dat me altijd is bijgebleven: Vrij Dansen. Toen ik in Zweden woonde en in aanraking kwam met bijvoorbeeld Biodanza en andere soorten vrije beweging, snapte ik steeds beter waar het over ging. Ik ‘kon’ alleen maar dansen in de kroeg met een borrel op. Wat een onzin! Ik ben dol op dansen! Uiteindelijk kwam ik via via bij een Ecstatic Dance in Utrecht: blote voeten, geen alcohol. Prachtig.

Vrij dansen is nu voor mij: muziek opzetten en gaan! Los! Springen, wiebelen, met je billen schudden, heupwiegend, sexy of lekker gek. Maar ook over de grond rollen, huilen, schreeuwen, giechelen: alles kan, alles mag! De muziek, die kies je zelf uiteraard. Van Eminem tot Beyoncé, African drum, Psytrance, Schlagers. Ik kan het zo gek niet bedenken.

Just. Do. It. Go with the flow!

Oefening

Vrij schrijven – Laat je stem horen.
We gaan iets verder dan een meer rationele reflectie op een vraag, zoals hierboven bij de sharing. Ik vraag je om eerst je ogen te sluiten en rustig de tijd te nemen om de vraag die ik zal stellen in te laten dalen, en rustig te voelen wat het met je doet. Wat komt er los? Welke gevoelens? Welke gedachten komen in je op? Blijf rustig observeren en dieper voelen omtrent het thema.

We gaan ons daarna ongefilterd uiten, door middel van pen en papier. Je mag dan meer vanuit het onderbewuste schrijven dan vanuit je ratio: schrijf vlot en zonder al te veel nadenken, vermijd dat wat zou Moeten of dat wat Hoort. Uit je vrijelijk, zonder na te denken. In wezen stort je je hart uit op het papier. Maak je zeker geen zorgen om je handschrift of bijvoorbeeld spelfouten, daar gaat het in deze oefening absoluut niet over. Hieronder kun je het audiobestand beluisteren.

EXTRA:
Probeer te ontdekken WAAROM het niet lukt. Wat is hierin de belemmerende overtuiging? Als je deze helder kunt formuleren (vb: ik mag geen ruimte in nemen, niemand zit op mijn mening te wachten, ik mag er niet zijn etc.), wil ik je uitnodigen om te kijken of het goed voelt een korte EFT sessie met mij te doen. Gebruik het formulier hieronder om je aan te melden (45 min, €25,-).

Tips 

Er kunnen dingen in beweging komen zodra je je meer gaat uiten, hopelijk in de goeie richting. Maar er kan ook frictie ontstaan, wellicht conflicten of mensen die wegvallen.

Vertrouw er in dit geval op, dat dit oké is. Als bepaalde relaties of interacties niet meer werken, dan betekent dat wellicht ook dat het simpelweg niet langer bij jou aansluit, JOUW waarheid. Dit wil niet zeggen dat de andere partij fout zit. Het is wat het is. Kies de weg van respect en compassie hierin en vertrouw er op dat alles goedkomt.

Onthoud ook: je bent zo een voorbeeld voor andere mensen om jou heen. Wellicht zijn er bijvoorbeeld opgroeiende kinderen in de buurt, die zo kunnen leren dat het oké is om nee te zeggen, of duidelijk te maken wat ze willen. Je hebt hierin een voorbeeldfunctie en kunt ook anderen inspireren.

Afsluiting

Ter afsluiting zou ik het heel erg leuk vinden als je je bevindingen en ervaring met dit thema met mij deelt. Ook vragen en/of opmerkingen zijn van harte welkom, en natuurlijk de aanvraag voor de korte sessie met EFT! Direct hieronder vind je een contactformulier dat je kunt invullen, of stuur je bericht naar vrouwenzaken@liesbethbargerbos.nl

 Je kunt eventueel nog een korte meditatie doen om alles te integreren, een dansje doen, iets schrijven over hoe je je nu voelt…Doe iets waar jij nu behoefte aan hebt!
 Ik hoop wederom dat het een mooie ervaring voor je was en wens je alle goeds!

♡ 

      © Liesbeth Bargerbos 2021 Muziek: Bensound, The Relaxation Works  | Inspiratie & Resources: The Global Sisterhood