Zoom - Wat is het en hoe werkt het?

Zoom is wat mij betreft de nieuwe Skype – Het is makkelijker, heeft voor mijn doelen betere opties en ziet er ook nog eens mooier uit. Ik gebruik Zoom voor sessies en andere afspraken. Dus, hebben wij een afspraak maar je hebt nog geen Zoom? Hier onder leg ik uit hoe je het installeert én hoe het werkt!

Overigens is Zoom gratis (je kunt wel upgraden naar een betaalde versie, echter is dit niet nodig!).

INSTALLEREN:

Je kunt Zoom hier downloaden: https://zoom.us/download   >  Download Zoom for Meetings

In de meeste gevallen opent je computer dit allemaal zelf, je slaat de ZoomInstaller.exe op op de computer, ergens waar je ‘m straks makkelijk terugvindt. Je vindt het gedownloade bestand overigens vaak ook linksonder in de browser. Je kunt er dan op klikken om de Installer te openen, of zoek het bestand waar je het hebt opgeslagen en dubbelklik. Voer dan de installatie uit.

GEBRUIK:

Er zijn een aantal manieren om een meeting in te gaat/te starten. Over het algemeen zal ik je een mailtje sturen met een link én een meeting ID. Je kunt simpelweg op de link klikken om naar de meeting te gaan, Zoom start dan automatisch. Ook kun je de Meeting ID invoeren: Als je Zoom al geopend hebt klik je op Join, en daar wordt dan om die code gevraagd!

Goed, so far so good! Als het goed is zit je nu in de meeting! Het komt wel voor dat geluid en video misschien niet aan staan.

In de meeting vind je de audio en video instellingen onderin het scherm. Je moet vaak wel even je muis hier naartoe bewegen, zodat de balk te voorschijn komt! Je kunt jezelf dan op Mute zetten, of Unmute (symbool van de microfoon, mute betekent dat je je geluid uit zet, de ander kan je dus niet meer horen). Stop/Start video spreekt voor zich. Overigens vind je in die balk ook de Chat optie, daar kan je eventueel een berichtje sturen.

Je kunt regelen dat je video en geluid standaard aan staan in de instellingen. Deze vind je in het hoofdscherm van Zoom als je deze opstart, rechtsboven in, het kleine grijze tandwiel. Bij het tabblad Video moet er géén vinkje staan voor: Turn off my video when joining meeting. Bij het tabblad Audio zet je wél een vinkje voor Automatically join Audio by computer when joining a meeting.

Tip: Headphones! Ik heb graag mijn oortjes in om omgevingsgeluid uit te sluiten. De oordopjes die ik gebruik hebben ook meteen een microfoontje. Echter gebruikt Zoom gewoon je laptopmicrofoon als je ze niet in de oordopjes hebt.

Zo. Als het allemaal goed gegaan is kunnen we nu Zoom-en! Graag tot ziens!