Zoom - Wat is het en hoe werkt het?

Zoom is wat mij betreft de nieuwe Skype – Het is makkelijker, heeft voor mijn doelen betere opties en ziet er ook nog eens mooier uit. Ik gebruik Zoom voor sessies en andere afspraken. Dus, hebben wij een afspraak maar je hebt nog geen Zoom? Hier onder leg ik uit hoe je het installeert én hoe het werkt!

Overigens is Zoom gratis (je kunt wel upgraden naar een betaalde versie, echter is dit niet nodig!).

INSTALLEREN:

Je kunt Zoom hier downloaden: https://zoom.us/download   >  Download Zoom for Meetings

In de meeste gevallen opent je computer dit allemaal zelf, je slaat de ZoomInstaller.exe op op de computer, ergens waar je ‘m straks makkelijk terugvindt. Je vindt het gedownloade bestand overigens vaak ook linksonder in de browser. Je kunt er dan op klikken om de Installer te openen, of zoek het bestand waar je het hebt opgeslagen en dubbelklik. Voer dan de installatie uit.

GEBRUIK:

Er zijn een aantal manieren om een meeting in te gaat/te starten. Over het algemeen zal ik je een mailtje sturen met een link én een meeting ID. Je kunt simpelweg op de link klikken om naar de meeting te gaan, Zoom start dan automatisch. Ook kun je de Meeting ID invoeren: Als je Zoom al geopend hebt klik je op Join, en daar wordt dan om die code gevraagd!

Goed, so far so good! Als het goed is zit je nu in de meeting! Het komt wel voor dat geluid en video misschien niet aan staan.

In de meeting vind je de audio en video instellingen onderin het scherm. Je moet vaak wel even je muis hier naartoe bewegen, zodat de balk te voorschijn komt! Je kunt jezelf dan op Mute zetten, of Unmute (symbool van de microfoon, mute betekent dat je je geluid uit zet, de ander kan je dus niet meer horen). Stop/Start video spreekt voor zich. Overigens vind je in die balk ook de Chat optie, daar kan je eventueel een berichtje sturen.

Je kunt regelen dat je video en geluid standaard aan staan in de instellingen. Deze vind je in het hoofdscherm van Zoom als je deze opstart, rechtsboven in, het kleine grijze tandwiel. Bij het tabblad Video moet er géén vinkje staan voor: Turn off my video when joining meeting. Bij het tabblad Audio zet je wél een vinkje voor Automatically join Audio by computer when joining a meeting.

Tip: Headphones! Ik heb graag mijn oortjes in om omgevingsgeluid uit te sluiten. De oordopjes die ik gebruik hebben ook meteen een microfoontje. Echter gebruikt Zoom gewoon je laptopmicrofoon als je ze niet in de oordopjes hebt.

Zo. Als het allemaal goed gegaan is kunnen we nu Zoom-en! Graag tot ziens!

EEN GESPREK STARTEN:

Wil je zelf een gesprek starten via Zoom? Start het programma op en klik op de oranje knop met: 
New Meeting. Er opent dan een ruimte waar jij alleen in zit. Jij bent de Host (gastvrouw) van deze Meeting. Wil je mensen uitnodigen, klik dan onderaan in de zwarte balk op Participants.
Er opent nu rechts op het scherm een overzicht met de deelnemers van het gesprek (op dit moment alleen jij). 

Onderaan zie je de knop Invite (uitnodigen). Als je daarop drukt opent er een nieuw venster die eerst jouw Zoom contacten laat zien. Je kunt een van deze aanklikken om een uitnodiging te sturen.

Bovenaan dit scherm zie je Contacts en Email staan. Ik gebruik zelf vaak de e-mail uitnodiging. Klik op e-mail en vervolgens op jouw e-mail programma om een uitnodiging per mail te versturen. 

Je kunt kiezen uit Default, Gmail of Yahoo. Default zal je standaard ingestelde e-mailprogramma op je laptop of pc openen. Gmail of Yahoo zullen deze programma’s openen.

Stel vervolgens een mailtje op met jouw contactpersoon naar keuze, de e-mail is al voor ingevuld met de URL naar de Meeting (een link die mensen kunnen openen om naar de meeting te gaan).

Mocht het zo niet lukken dan kun je ook zelf je e-mail programma openen, een mailtje opstellen naar de persoon met wie je wilt bellen, en vervolgens de link plakken uit Zoom.

De link vind je bij het Invite scherm (waar je contacten of e-mail kunt kiezen). 
Linksonderaan staat; Copy invite link.
De link staat dan op je klembord, die je vervolgens kunt plakken in de mail (rechtermuisknop > plakken  óf  ctrl+v).

Vervolgens kun je de mail versturen.

Als men de link opent, zullen ze in het scherm met Participants verschijnen. Jij als host moet ze dan nog wel toelaten. Klik op de knop Add naast hun naam.